PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

Monday, October 12, 2009

Tuisyen Rakyat PSS

Tanggal 6-8 Oktober yang lepas, sebermula cuti PMR yang lepas melibatkan pelajar-pelajar sekolah menengah tingkatan 1 dan 2, Persatuan Siswazah Sabah Kota Kinabalu berjaya melancarkan kelas rintis Tuisyen Rakyat PSS melibatkan 10 orang pelajar Tingkatan 1 SMK Likas. 10 orang pelajar tersebut mengikuti kelas tuisyen bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris, Agama Islam, Sains dan Matematik dengan dibimbing oleh 2 orang guru sukarela. Kelas tuisyen tersebut diadakan di pusat operasi PSS di Kampung Likas dan menelan belanja sekitar RM300.00 untuk kos makanan, bahan dan pengangkutan pelajar.

Tuisyen Rakyat PSS mempunyai orientasi untuk mengembangkan minat belajar dan memupuk nilai cintakan ilmu sejak dari kecil lagi. Walaupun kelas dianjurkan tanpa mengenakan sebarang yuran, pelajar dididik dengan rasa tanggungjawab sejak awal kelas supaya tidak terdetik niat untuk membazirkan masa dan tenaga diri mereka selain tenaga pengajar.

Seorang peserta Tuisyen Rakyat, Saudara Rezuan Rosli yang berasal dari Kampung Binowou Tengah, Sook ketika ditanya pendapatnya berhubung kelas tersebut menjawab, "Ini pertama kali saya mengikuti kelas tuisyen di mana saya dikehendaki memasak sendiri makanan, dan menyedia dan mengemas sendiri tempat tidur. Tidur di tempat tuisyen itu sudah suatu kelainan, tetapi apabila kami dibawa mandi air terjun pada hari kedua, saya berani katakan Tuisyen Rakyat ini nyata berbeza!"

Tuisyen Rakyat yang dibuat ala Kem Motivasi ini selain menekankan aspek akademik dan kecergasan badan, sama sekali tidak mengabaikan aspek rohani pelajar. Malah, pelajar diwajibkan untuk solat secara berjamaah selain diajar dengan zikir-zikir harian yang sepatutnya menjadi kelaziman pelajar Muslim. Lebih daripada itu, Tuisyen Rakyat mensasarkan pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk dipilih sebagai peserta.

Timbalan Presiden PSS yang mencetuskan program tersebut ketika dihubungi mengalu-alukan sebarang bentuk sumbangan untuk memastikan ia dapat diteruskan pada masa hadapan, selain menyeru supaya tenaga ahli persatuan di tempat-tempat lain digembleng dengan semaksima mungkin bagi menjayakan Tuisyen Rakyat di serata pelusuk negeri.

"Amanah mendidik ini adalah beban ke atas setiap individu tidak kira samada ilmu mereka banyak atau sedikit, mereka berharta atau tidak, atau mereka berkecimpung di dalam bidang pendidikan atau apa-apa bidang sekalipun. Mahu atau tidak yang menjadi persoalan," ujar beliau mengakhiri perbualan.

*Mereka yang berminat menyumbang untuk memastikan kesinambungan Tusiyen Rakyat, atau berhasrat melontarkan persoalan atau pandangan bolehlah menghubungi terus penyelaras Tuisyen Rakyat di 0198110964.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons