PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

Tuesday, January 25, 2011

A: saya jual, B: saya beli

Teringat jual beli aku dengannya. Sudah berjanji sekian lama rupanya, bila buka-buka akaun 555, masih banyak yang belum tertunai. Isk! susah ni, sudah janji ni, bukan sekali janji ini aku sebut dihadapannya, 5 kali sehari semalam. Bukan sikit perjanjian yang aku buat dengannya, hidup dan mati rupanya.. Berat-berat(sambil menggeleng kepala.)"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya untuk Engkau Tuhan sekalian alam."

Bukan main-main punya janji ni. Hati mana tidak gelisah bila janji tidak terlaksana? Kalau berhutang dengan ceti, makan tak kenyang, tidur tak lena..Tapi bila hutang dengan Allah, semua jadi kenyang, rasuah lagiiii..Tidur jadi nyenyak, subuh tinggal lagiiii...Isk..isk, mana boleh jadi ni. Janji mesti ditepati, kata mesti dikota. Adilkah aku pada jual beli ini? Allah jual nikmat hidup untuk kita beli dengan rasa syukur, tapi kita hutang -ve dalam buku akaun 555 dengan melakukan maksiat. Allah bagi free 24 hours kemaafan, namun kita sombong dengan "nilai free" Allah, malu meminta ampun, tapi megah berbuat dosa.

Bila belek-belek buku panduan kehidupan, SAH!!! Nilai jual beli ini sangat mahal, Benarlah janji Mu Rabb dalam Surah At-Taubah 111-112, Engkau nukilkan firmanMu untuk orang yang sanggup berjual beli denganMu.

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar. Mereka itu adalah orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji, yang melawat, yang ruku', yang sujud, yang menyuruh berbuat ma'ruf dan mencegah berbuat munkar dan yang memelihara hukum-hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang mukmin itu." [QS.At-Taubah:111-112]
Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang berserah diri kepadaMu. Ya Allah, kami tidak layak untuk Syurga Mu, namun kami tidak sanggup untuK ke NerakaMu, ampunkan dosa kami dan terima taubat kami. Sesungguhnya, pada janji yang terlafaz, amal yang dibawa, semuannya akan dipersoalkan kelak di Mahkamah MU.

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons