PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

Monday, January 18, 2010

PSS dan Allah

Isu penggunaan nama Allah oleh Kristian bukanlah isu yang baru. Malah, salah seorang Exco Pembangunan Pelajar PSS, saudara Fairuz Bend telah mendahului zamannya apabila menulis berhubung isu tersebut di dalam blog perbandingan agamanya, yang boleh diakses di sini dan sini.

Antara lain beliau memetik ayat Al-Quran daripada Surah At-Taubah, ayat 90 :

“Dan Yahudi berkata bahawa Uzair adalah anak Allah, dan Nasrani pula berkata Isa Al-Masih adalah anak Allah” (Surah At-Taubah 9 : 30)

Ayat tersebut jelas menunjukkan betapa agama-agama samawi telah lama menggunakan perkataan Allah di dalam agama mereka. Di Sabah, isu tersebut menjadi semakin hangat apabila seorang kolumnis terkenal di Sabah, Raymond Tombung mengecam pimpinan yang mahu terus menggunakan perkataan 'Allah' sedangkan tuhan-tuhan Kristian sepatutnya dipanggil dengan nama-nama yang tersendiri. Artikel beliau boleh dibaca di sini. Selain itu, banyak pihak juga bersuara menentang hasrat Presiden Jaksa Pendamai(JP), Datuk Clarence Bongkos Malakun supaya orang Krsitian menggugurkan sahaja penggunaan 'Allah' untuk perpaduan[baca di sini].

Apapun, insiden serangan ke atas beberapa buah gereja di semenanjung, termasuk gereja tertua All Saints di Taiping jelas sekali adalah salah dan bertentangan dengan Islam. PSS sehaluan dengan organisasi Islam lain mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tersebut dan mengecam pihak yang bertanggungjawab mengeruhkan keadaan di dalam negara.

Justeru PSS, yang telah lama mendekati masyarakat samada masyarakat Islam atau Kristian di Sabah melalui pelbagai kegiatan kebajikan dan pembangunan masyarakat, berbesar hati menjadi orang tengah menghubung dan mendamaikan kedua-dua pihak dan menyampaikan penjelasan akan pendirian Islam berhubung isu tersebut. Majlis Gabungan NGO Islam Sabah (CONCERN) akan mengadakan forum bagi menerangkan isu tersebut dalam masa terdekat, insyaAllah.

2 comments:

014-3523512 said...

Teringat kisah ketika mula2 Nabi solat menghadap Baitulmuqaddis. Then paderi dan ahli kitab hina Nabi dengan berkata(lebih kurang): "alang-alang sembah baitulmuqaddis better masuk terus agama kami"

Nak je sy cakap kat orang kristein:

"ALANG-ALANG GUNA NAMA ALLAH, BETTER MASUK AGAMA KAMI TERUS.."

saif al mansur said...

pandangan saya.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons