PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

Monday, January 4, 2010

Sekitar Program Kerjasama PSS

1. Ziarah Saudara Kita di Kg. Tambalaong

Kisahnya bermula apabila Aufia (18 tahun) dari Kg Tambalaong Tuaran memeluk Islam pada hari raya Eidul Fitri lalu. Saya dijemput oleh Ust Rafihi di rumahnya di Tuaran untuk majlis pengislaman itu.

Pada 26 Dis. lalu, Ust Rafihi sekali lagi menjemput saya, tetapi saya berhalangan kerana bercuti di kampung. Beberapa ahli keluarga Aufia pula seramai 5 orang memeluk Islam. Antaranya ialah makciknya dan saudara maranya yang lain.

Kebetulan, sebelum itu JAKIM Sabah ada mencadangkan kepada Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Sabah untuk menghoskan satu program ziarah sempena tahun baru 2010.

Sebagaimana 1 Januari 2009, kami berziarah ke Kiulu. Satu Januari 2010, kami memutuskan untuk ke Kg Tambalaong menziarahi saudara kita di sana, termasuk yang baru memeluk Islam seminggu sebelumnya.

Kg Tambalaong, masuknya melalui jalan Kg Kauluan, melalui kawasan Pusat Khidmat Latihan Negara (PLKN); kami dengan sejumlah 6 buah kenderaan bertemu di sana sekitar jam 10.30 pagi.

Selain JAKIM Sabah diketuai oleh Ust Shamsuri dan orang-orang kuatnya, turut serta aktivis-aktivis daripada Yayasan Amal Malaysia, Persatuan Siswazah Sabah (PSS) selain PUM Sabah sendiri.

Baca selanjutnya di sini.

2. Sumbangan 'Graviti Water Supply Pump' di Kg. Mustika, Sook

Pada hari Ahad (3hb Januari) baru-baru ini saya dan rombongan Yayasan Amal Malaysia cawangan Sabah telah berkesempatan ke Keningau bagi menyempurnakan majlis penyerahan 'gravity water supply' kepada sebuah kampung di daerah Sook. Sepenuh kesyukuran saya panjatkan kepada Allah s.w.t kerana diberi peluang kepada saya untuk menyempurnakan apa yang telah dirancang sebelum ini. Untuk makluman para pembaca, duit bagi menyiapkan 'gravity water supply' ini merupakan sumbangan dan hasil dari kutipan jamuan Makan Malam Amal yang diadakan pada bulan Julai tempoh hari (rujuk disini).


Majlis diadakan di sebuah bangsal yang dibuat sendiri oleh masyarakat yang juga dijadikan kelas KAFA.

Kg. Mustika, Sook merupakan kampung pilihan pertama untuk projek ini. Kampung yang terdiri daripada 20 keluarga ini hanya bergantung semata-mata dengan sumber air hujan. Mereka terpaksa meredah perjalanan berkilometer untuk mencari sumber air sekiranya hujan tidak turun lebih dari seminggu. Keperitan ini diluahkan oleh ketua kampung mereka iaitu Ust Sufian Abdullah, yang menyatakan bahawa sejak kampung ini dibuka dengan rasmi pada tahun 2003 dan sebenarnya telah diterokai dari tahun 70an lagi, tidak pernah mana-mana pihak, sama ada kerajaan atau NGO yang hadir mendengar rintihan dan keluhan mereka.

Baca selanjutnya di sini.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons