PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

PERSATUAN SISWAZAH SABAH SESI 2015/2016

Tuesday, April 14, 2009

Krisis Kg Saab; JHEAINS Pitas Indah Rupa Daripada Khabar!

Muslimat PSS tidak kurang hebat bergerak kerja menangani isu umat

Selesai melaksanakan program selama 3 hari di SMK Pinggan-Pinggan, Pitas, bermula 10-12 April 2009, pasukan Persatuan Siswazah Sabah bergegas ke Kampung Saab yang terletak kira-kira 35 minit perjalanan daripada tapak program. Misi yang didukung cukup besar - memulakan kelas Fardhu Ain di Kampung Saab, Pitas, yang penduduk 'mualafnya' sekitar 18 keluarga dicabar krisis ketandusan ilmu Islam disebabkan tiada pengajar yang sudi berhempas-pulas mengajarkan Alif Ba Ta dan cara berwudhu' [Krisis Kg. Saab] .

Dari kampus ke lapangan umat

Rombongan pertama seramai 10 orang tiba sekitar jam 3.00 petang, lewat sejam daripada masa yang dijanjikan, dan disambut oleh Kak Regina, individu yang asalnya mengutarakan masalah penduduk kepada kami. Perjumpaan yang disangka kecil-kecilan rupanya dihadiri sekitar 30 orang penduduk, termasuk kanak-kanak, yang berhimpit dan berpanas di rumah Kak Regina yang menjadi tempat pertemuan pada petang itu. Kesanggupan penduduk bertahan menunggu di ruang sempit dan sesak menggambarkan betapa semangat meluap-luap mendalami agama yang mereka anuti sekian lama hanya menanti tempat ditumpahkan. Tidak sempat membuka majlis, rombongan kedua sekitar 10 orang, beserta Ustaz Kamal mewakili JHEAINS Pitas tiba di lokasi. Ucapan aluan Saudara Fairuz Bend, Setiausaha PSS disusuli Ustaz Kamal, diteliti penuh khusyuk oleh penduduk, disusuli sesi soal jawab dan perkongsian dua hala oleh penduduk dan rombongan PSS.

Setiausaha PSS menjelaskan isu poligami dalam Islam

Setiausaha PSS menyampaikan sumbangan buku dan whiteboard kepada Encik Halim, wakil JKKK yang juga baru memeluk Islam

Pertemuan tersebut berjaya menatijahkan perancangan pelaksanaan Kelas Fardhu Ain berkala oleh pihak JHEAINS, selain penyerahan sumbangan buku dan whiteboard oleh PSS hasil derma orang ramai kepada penduduk. PSS mengagumi usaha pihak JHEAINS Pitas turun padang meneliti hasrat masyarakat setempat, walaupun difahamkan pihak mereka baru semalam menerima jemputan untuk bersama-sama dengan PSS menziarahi kampung tersebut. PSS menggesa JHEAINS di semua peringkat mencontohi sikap JHEAINS Pitas dan menjadikan tugas sebagai peluang dakwah dan bukan karier semata-mata. JHEAINS Pitas pada hari itu berjaya memadamkan sentimen yang wujud bahawa JHEAINS memandang enteng permasalahan dan kehendak masyarakat Islam di daerah masing-masing.

Ustaz Kamal (berbaju coklat dan berkopiah hitam putih) berjiwa rakyat

PSS seterusnya akan membantu penduduk Kampung Kionsom Kecil, Inanam [Krisis Kionsom Kecil] mendapatkan surau dan menghidupkan kelas pengajian agama di sana, dan meyakini bahawa perjuangan selama 5 tahun penduduk untuk mendapatkan surau terletak pada kesilapan prosedur atau lain-lain, bukan disebabkan JHEAINS memandang enteng isu aqidah yang berlaku di Kionsom Kecil atau kecuaian JHEAINS mengurus permohonan masyarakat Islam di sana. PSS terus mengharapkan sumbangan orang ramai dalam apa bentuk sekalipun buat membantu perjun

Tahniah JHEAINS Pitas! Satu isu selesai, 99 lagi menunggu!

Sumber : Persatuan Siswazah Sabah & nurilhakim.blogspot.com
Gambar ihsan : Saudara Azizul Julirin

0 comments:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons